Hoe werkt 4G in het buitengebied?

Gepubliceerd: Jun 14, 2021

Het is heerlijk om buiten de drukte van de stad te leven, maar het gebruik van internet in het buitengebied kan te wensen overlaten. Je wil natuurlijk verbonden blijven met de rest van de wereld, al helemaal als je een bedrijf runt. Dan heb je snel internet nodig, het liefst tegen een schappelijke prijs. 4G internet kan dan de ideale oplossing zijn. Maar wanneer kies je voor 4G en welke opties zijn er?

Wanneer 4G?

Als je internet in het buitengebied nodig hebt, maar je kan niet gebruikmaken van glasvezel of ADSL, dan is 4G een goede uitkomst. 4G is een alternatief voor vast internet op locaties waar geen kabel ligt en de wijkkast niet bereikt kan worden. Zo kun je toch snel internetten, of dat nu nodig is voor werkgerelateerde doeleinden of om een simpel filmpje te kijken. Check altijd even of 4G voor thuis wel beschikbaar is op jouw postcode.

Hoe snel is 4G voor thuis?

De snelheid van het internet in het buitengebied is afhankelijk van verschillende zaken, en de keuze van een abonnement is wellicht de belangrijkste. Voor de allerhoogste snelheid, van 600 Mbps, kies je voor het abonnement van Internet Creators snel internet buitengebied. Dan weet je zeker dat je jezelf niet hoeft op te vreten omdat je browser niet wil laden, of wanneer je film alsmaar blijft bufferen. Let wel op een kleine kanttekening, de abonnementskosten liggen hoog én je betaalt eenmalig €99 + €49 aansluitkosten.

Een andere factor die kan meespelen bij de snelheid van je internet, is de plaatsing van de zendmast waarmee je 4G voor thuis is verbonden. Maar ook de bezetting van je netwerk en de plaatsing van de router spelen mee.

Kosten 4G

Snel internet in het buitengebied is fijn, maar als je op de centen wil letten, moet je prioriteiten stellen. Hoe duur je 4G abonnement is, hangt natuurlijk af van de provider die je kiest en de hoeveelheid gigabytes (GB) die je verbruikt. Voor het goedkoopste abonnement dat niet gekoppeld is aan een ADSL-oplossing, kies je T Mobile 4G voor thuis. Let wel op, de maximale snelheid van het abonnement is maar 25 Mbps. Bovendien betaal je voor de router en is het niet geschikt voor zakelijk gebruik.

Hoeveelheid verbruik je?

Je verbruik heb je helemaal zelf in de hand. Met het 4G Unlimited abonnement van T-Mobile heb je een onbeperkte hoeveelheid gigabytes ter beschikking. Je krijgt een startbundel van 500GB en je kunt elke dag gratis 5GB ophogen via sms. Als die GB's op zijn, kun je zelf gratis 2GB activeren, zo vaak als je wil. Je kunt dus wel onbeperkt internetten, maar het is mogelijk dat je telkens actief gigabytes moeten activeren. Dit kan vervelend worden als er veel verbruikers zijn en je jezelf bedenkt dat je na een uurtje film kijken in HD al ongeveer 3GB hebt verbruikt.

Beste keuze

Wil je 4G voor thuis tegen een schappelijke prijs? Dan is je internetverbinding wel minder snel, maar bij normaal gebruik zou dit niet tot problemen moeten leiden. Als de snelheid van het internet in het buitengebied juist van belang is, bijvoorbeeld omdat veel mensen van het internet gebruikmaken, moet je ook bereid zijn om dieper in de buidel te tasten.

Delen

Van 't blog

Waarom digitaal winkelen leuk is
Waarom digitaal winkelen leuk is

De wereld evolueert bijzonder snel, dus dat geldt ook voor alles wat erin leeft. En hoe de mensen shoppen vormt geen uitzondering op deze evolutie. Veel winkels en bedrijven nemen hun online aanwezigheid daarom behoorlijk serieus. De reden hier achter is simpel. Dit komt immers omdat de meeste mensen hun goederen en diensten nu vaker online kopen. We lichten hieronder een aantal voorname redenen uit waarom mensen liever digitaal winkelen.

Internet buitengebied van KPN: zo werkt het privé en zakelijk
Internet buitengebied van KPN: zo werkt het privé en zakelijk

Woon je in een klein dorp, of in een boerderij die afgelegen tussen de weilanden staat? Dan is het goed mogelijk dat je een hele andere beleving van het internet hebt dan je vrienden in grotere plaatsen. Terwijl zij zonder problemen het ene na het andere filmpje op Youtube kijken, moet jij al geduld hebben als je je e-mail wil checken. Als je thuis zeer traag internet hebt, is het mogelijk dat je aanmerking komt voor Sneller Internet Buitengebied van het KPN. Dit is een service voor huishoudens in het buitengebied waarbij je thuis kunt internetten met het mobiele 4G-netwerk.

Wat moet je weten wanneer je een MiFi abonnement gaat kiezen?
Wat moet je weten wanneer je een MiFi abonnement gaat kiezen?

MiFi klinkt weliswaar als wifi, maar is net iets anders. De term komst voort uit een samenvoeging van 'mobile' en 'Wi-Fi' en is eigenlijk hetzelfde als wifi, maar met één groot verschil: er is een simkaart voor nodig. Deze plaats je in de handzame MiFi router en vervolgens kun je meerdere apparaten hiermee verbinden. Alhoewel je in theorie de simkaart van je telefoon kunt gebruiken, is een data only abonnement, oftewel MiFi abonnement voor alleen je MiFi router raadzaam. De simkaart maakt verbinding met het netwerk van je provider en de wifizender in de router zet een draadloos netwerk op.